Gå til indhold

Sikker håndtering af statisk elektricitet – ESD- beskyttelseshandsker

Sarte elektroniske komponenter kan blive beskadiget af 100 volt. Det er ikke muligt fuldstændigt at forhindre ophobning af statisk elektricitet, men den kan reduceres med ESD-beskyttelseshandsker.

HVAD ER STATISK ELEKTRICITET?

Statisk elektricitet opstår, når to overflader er i kontakt, gnides mod hinanden, eller når de adskilles. Elektroner overføres fra den ene til den anden, og der skabes en ubalance i ladninger, og statisk elektricitet opbygges mellem dem.
Isoleringsmaterialer, såsom plast, har kapacitet til at opbevare ladninger, og hvis de kommer i kontakt med en leder, som f.eks. et metal, kan de overskydende ladninger neutraliseres. Når dette sker, dannes der en gnist/stød, en elektrostatisk udladning.

I HVILKE SITUATIONER FOREKOMMER AFLADNING?

Næsten alle aktiviteter kan skabe elektrostatiske ladninger.

FØLSOM ELEKTRONIK KAN BLIVE BESKADIGET AF 100 VOLT

En elektrostatisk ladning kan være helt op til 1.000 volt. Det er ikke farligt for mennesker på grund af den lave strøm. Når vi mærker en udladning/elektrisk stød, er det mellem 3.000 og 4.000 volt.
Elektronik er meget følsom over for udledninger og kan blive alvorligt beskadiget, hvis spændinger overstiger 100 volt eller endda mindre.

1500 VOLT KAN ANTÆNDE EKSPLOSIVER

Mængden af ladning, der er nødvendig for at antænde gas fra opløsningsmidler, er utrolig lille. Den er faktisk så lille, at udladninger, der forårsager gnister, ikke registreres af mennesker.

VIGTIGHEDEN AF ANTISTATISKE HANDSKER

I industrier, hvor statisk elektricitet er et problem, er handsker med ledende egenskaber vigtige. Disse handsker er afledende, hvilket betyder, at de tillader elektriske udladninger at strømme kontrolleret.
Det er ikke muligt fuldstændigt at forhindre ophobning af statisk elektricitet, men den kan reduceres med de korrekte produkter.

ESD – TIL BESKYTTELSE af UDSTYR

Elektrostatisk udladning (ESD)

ESD-godkendte handsker er afgørende i mange brancher og arbejdssituationer for at forhindre skader på sarte elektroniske komponenter. Det er også vigtigt at bære ESD-godkendte strømper, sko og andet arbejdstøj.

Elektronik kan blive beskadiget af udladning med meget lav spænding (så lav som 100 volt).

ATEX TIL BESKYTTELSE AF MENNESKER

Atmosfærisk eksplosion (ATEX)

ATEX-handsker er påkrævet i arbejdsmiljøer, der er klassificeret som eksplosive, for at forhindre elektrostatiske ladninger i at antænde eksplosivt materiale – hvilket igen kan være farligt for mennesker.

En eksplosion kan antændes af lave spændinger (så lave som 1500 volt).

ESD-sko og -handsker

TEGERA ®-beskyttelseshandsker tilbyder et af markedets bredeste udvalg af ESD- og ATEX- beskyttelseshandsker. Flere end 130 skomodeller fra JALAS ® tilbyder ESD-beskyttelse, hvilket gør dem til et pålideligt valg for fagfolk, der har brug for beskyttelse mod elektrostatisk udladning i deres arbejdsmiljøer

TEST OG CERTIFICERING AF ESD- OG ATEX-HANDSKER

I ESD- og ATEX-miljøer skal arbejdshandsker være designet til ikke at opbygge eller ophobe statisk elektricitet.

ESD-handsker

For at sikre at følsom elektronik ikke bliver beskadiget af en elektrostatisk udladning, skal ESD-godkendte handsker testes i henhold til IEC 61340-5-1. Handskernes modstand skal være lavere end 1 x 109 Ω (1 GΩ).

En vigtig del af denne test er at sikre, at handskerne ikke akkumulerer mere end 100 V.

Billede11.jpgATEX-HANDSKER

For at sikre personlig sikkerhed i områder, hvor der er risiko for håndtering af eksplosive og brændbare materialer, skal ATEX-godkendte handsker testes i henhold til EN16350. Handskernes modstand skal være lavere end 1 x 108 Ω (0,1 GΩ).

Lavspændingsakkumulering er ikke relevant i ATEX-miljøer og er derfor ikke testet.